Vírusvédelem – Lehet, hogy a Te számítógéped is egy zombi hálózat tagja?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bár nem kifejezetten a kampánykészítéshez és online marketinghez tartozik, de a napjainkban drasztikus méreteket öltő online bűncselekmények, adatlopások száma arra figyelmeztet, hogy kiemelten fontos a magas szintű vírusvédelem, hogy a számítógéped megfelelően védett legyen az online bűnözés ellen. Ha nem véded kellőképpen, könnyen megfertőzi valamilyen vírus: Valamelyik népszerű vagy éppen teljesen új Trójai, vagy valamilyen más malware, rootkit, keylogger vagy egyéb kémprogram.

Miért ennyire fontos a vírusvédelem?

Azért mert:

 1. A kampánykészítés, online értékesítés során a legfontosabb munkaeszközöd a számítógéped. Alapvető, hogy csak Te rendelkezzél felette, csak Te férj hozzá és ne a bűnözők
 2. Az online bevételeidet általában online kezeled (netbank, PayPal, stb.)
 3. Magánemberként és vállalkozóként is számtalan műveletet, tranzakciót végzel az interneten (online vásárlás, bankkártyás fizetés, weboldalad kezelése, közösségi jelenlét, online levelezés, stb.)

Ha megfertőződik a számítógéped, annak végzetes következményei lehetnek: Azon túl, hogy fontos fájlokat törölhetnek le, további fertőzéseket tölthetnek le valamint hátsóajtókat nyithatnak a gépeden amelyen keresztül a vírus készítője vagy terjesztője bármikor észrevétlenül hozzáfér a számítógépedhez és átveheti a teljes irányítást is felette.

Az így irányítás alá vett számítógéped pedig a tudtod nélkül bekapcsolódik a bűnözők, hekkerek által irányított zombi számítógép hálózatokba, amelyeket további nagyszabású online bűncselekmények elkövetésére használnak. Jelenleg a világon milliós nagyságrendű a zombi hálózatokhoz csatolt számítógépek száma!

Rosszabb esetben billentyűzet leütés figyelő és naplózó program (keylogger) segítségével ellopják a belépési azonosítóidat, jelszavaidat, és onnantól kezdve a teljes online jelenléted az online bűnözők kezében van!

Vagy érzékeny online műveletek végzése közben (pl. online banki tranzakciók) észrevétlenül az eredeti oldallal látszólag megegyező hamis adathalász oldalakra irányítanak, ahol aztán a felhasználónevedet, jelszavadat, sms azonosítódat megszerezve kifosztanak.

adatlopás, adathalászat, vírusvédelem
Komoly veszély az adathalászat, adatlopás az interneten.

Vírusvédelem: Védekezni, de hogyan és mivel?

Ennyi azt hiszem elég is volt a lehetséges következményekből… Most nézzük inkább a megelőzés lehetőségeit.

Számtalan vírusvédelmi szoftvert lehet találni, ingyeneset és fizetőset egyaránt. Mindenkiben felmerül a kérdés, hogy “Melyiket válasszam?” “Fizessek érte vagy megteszi az ingyenes is?” A kérdés jogos, nem könnyű egyértelmű válasz adni rá. De mielőtt a szoftverválasztásba belemennénk, egy dolgot érdemes tisztázni:

Nem várható el az ingyenes szoftverektől, hogy teljes körű védelmet nyújtsanak, hiszen akkor a fizetős változatoknak nem lenne létjogosultsága. Az pedig nem várható el egyetlen szoftvergyártótól sem, hogy az általa fejlesztett és folyamatosan karbantartott, frissített szoftvereket ingyen adja. Az igaz, hogy az ingyenes változatok is általában ugyanazt a vírusadatbázist használják frissítéskor mint a fizetős változatok, de a védelmi rendszerük nem olyan sokrétű, mint a fizetős változatnak! Ebből adódóan hiába dolgozik ugyanabból a vírusadatbázisból az ingyenes anti-vírus szoftver, a hatékonysága mégis jóval kisebb.

A biztonságnak ára van. Biztosítást sem köthetsz ingyen és riasztó rendszert sem szereltethetsz a lakásodba ingyen.

Sok szoftvert kipróbáltam magam is, ingyeneset és fizetőset egyaránt. Volt amelyik nagyon bevált és volt amelyik kevésbé. Volt amelyik annyira visszafogta, lassította a gépemet, hogy lehetetlenné tette a munkát. Olyan is volt, amelyik folyamatosan vakriasztásokkal ment az idegeimre. És volt, amelyik jó volt, de nem volt éppen olcsó. Bár, hogy mi a drága, azt csak akkor tudja meg az ember igazán, amikor online bűncselekmény áldozatává válik…

És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy nincs 100%-ig biztos megoldás, hiszen a vírusvédelem pont olyan mint a bűnüldözés a való életben: A bűnüldözők mindig csak a bűnözők nyomában járnak. Mindig a bűnözők vannak lépéselőnyben, hiszen ők lépnek először, a bűnüldözők csak erre reagálnak.

Ahogyan az anti-vírus szoftverek is csak egy-egy újonnan megjelent, beazonosított vírusra tudnak reagálni.

A közelmúltban felfedeztem egy itthon még kevésbé ismert anti-vírus szoftvert, ami a fejlett viselkedéselemző technológiájának köszönhetően nagyon magas hatásfokkal képes felismerni a még be nem azonosított új fertőzéseket is.

Az elmúlt években elért számtalan kiváló minősítésű független teszteredmény pedig magáért beszél. Ez a szoftver az Emsisoft Anti-Malware.

vírusvédelem emsisoft anti-malware

Mit tud az Emsisoft Anti-Malware szoftver?

 • Dupla szkennelő motor: Nagyobb sebesség, hatékonyabb felismerés, biztosabb vírusvédelem a dulpa szkennelő motornak köszönhetően
 • Webvédelem: Azonnal blokkolja a fertőzéseket terjesztő vagy gyanús weboldalakat
 • Fájlvédelem: Letöltött és futtatandó fájlok automatikus vizsgálata
 • Viselkedés blokkoló: Fejlett védelmi rendszere elemez minden folyamatot és figyelmeztet, ha gyanús viselkedést észlel. Ezáltal képes még ismeretlen fertőzéseket is felismerni
 • Adatbázisa óránként frissül: A több mint 10 millió fertőzésmintát és a rosszindulatú weboldalakat tartalmazó adatbázisa óránként frissül, így a vírusvédelem mindig naprakészebb, mint más, naponta egyszer-kétszer frissülő anti-vírus szoftverek esetén!

vírusvédelem emsisoft anti-malware

Ha az Online Armor Firewall tűzfalat is letöltöd hozzá, akkor a…

 • Személyi tűzfal: Blokkolja az ismeretlen és gyanús adatátvitelt
 • Program Guard: Lehetővé teszi, hogy csak ismert és biztonságos programok fussanak
 • Anti-Keylogger: Érzékeli és blokkolja a billentyűzet leütés figyelő és naplózó alkalmazásokat, ezáltal megakadályozza a jelszólopást
 • Banki mód: Lehetővé teszi a biztonságos és elszigetelt banki tranzakciókat, megelőzve ezzel az adathalász hamis weboldalakra történő átirányítást

Honnan töltheted le?

Az Emsisoft weboldala már jó néhány nyelven elérhető (sajnos magyarul még nem), de itt úgyis csak a DOWNLOAD gombra kell kattintanod. Az Anti-Malware szoftver telepítője és maga a szoftver tökéletes magyar nyelvű (lásd a lenti képen), így a telepítése vagy a használata senkinek nem jelenthet gondot! Ráadásul más anti-vírus szoftver mellett is használható! (Az Online Armor Firewall tűzfal sajnos még nem beszél magyarul…)

vírusvédelem emsisoft anti-malware

A szoftver nem ingyenes, de megfizethető! Ára forintban fizetendő és tényleg csak töredéke az itthon népszerű szoftverekének!

Töltsd le a 30 napos próbaverziót és próbáld ki kötelezettségek nélkül!>>

Nekem bevált. Ajánlom!

Ezeket is olvasd el!

Vélemény, hozzászólás?

Küldj üzenetet / Kérj árajánlatot!

Ha kérdésed van vagy árajánlatot kérnél, használd az alábbi üzenetküldő űrlapot! Minden megkeresésre, kérdésre 24 órán belül (vagy még hamarabb) válaszolok!